Археологът Иван Овчаров с нова книга

Веселина Димитрова

dsvfb

Проф. Николай Овчаров представи най-новата си книга “Археолог” (От “осанна” до “разпни го”) в НДК.  Тя представлява том с очерци за 60 именити археолози (един от акцентите на Софийския международен панаир на книгата за 2015 г.) и привлече изкушени от професията и просто почитатели на археолога пътешественик с любимо хоби… писането.

За по-малко от месец Овчаров представи две нови книги.

“Археолог” е 52-рото ми заглавие – научните са около 15, имам много пътеводители, пътеписи и т.н. Навремето проф. Николай Генчев казваше: “Какъв е този учен, та той не си е видял името на витрина!” Шегата настрана, но писането при мен дойде някак естествено. Както се казва, всяко нещо с времето си. През последните 15 г. с развитието на културния туризъм аз самият започнах да пътувам много по света и открих, че ми е интересно да пиша пътеписи.”, споделя Овчаров.

“Археолог” обаче не е сборник с пътеписи, нищо че голяма част от текстовете са свързани с пътуванията на археолога по света. Тук той разказва за авторите на най-големите археологически открития. Цели три години му отнема да разкрие и опише превратностите в живота им.

“Писах дълго, защото има много факти, която исках да представя по най-добрия начин за четене – твърди авторът. – Тук важни са личностите, 40 чужди и 20 български археолози. Голяма изненада за мен беше, че мнозина от тях поемат в политиката или стават шпиони по време на войните. “Археолог” не е научен труд, приближава се по-скоро до Керам и неговата “Богове, гробници, хора”, която навремето беше настолна книга за мнозина от нас.”

Словото на Овчаров е увлекателно, което прави огромната фактология достъпна за читателя. Авторът споделя и незавидната участ на откривателя след срещата му с черната завист на колеги и други неосъществени хора. „Всъщност борбата с тях е много по-трудна и съсипваща, отколкото самата археологическа работа“, споделя Овчаров. Именно затова подзаглавието на книгата е „От „Осанна!“ до „Разпни го!“.

Чудесно оформеното томче съдържа и голям снимков материал от редица световни и български открития, както и от архива на автора.

Колкото до другата нова книга на Овчаров – “От Камчатка започва Русия”, тя е плод на поредното му пътешествие. Този път води читателите из Далечния изток. Там, където живеят коряки и евени; при амурските тигри… Страстта си към пътешествията архелогът наследил от своя дядо, който обаче обикалял света само с пръст по малък глобус. Така сякаш сбъдва мечтата му. Затова през февруари поема отново на път – този път към Индокитай. С идея за следваща книга.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s