Софийски международен панаир на книгата – форум за четящи хора

Веселина Димитрова

sasadasdПовече от 200 български и чуждестранни издателства ще представят най-новата си продукция по време на 43-тия софийски международен панаир на книгата в НДК. Форумът, организиран от асоциация “Българска книга”, отваря врати на 8 ноември в 11 ч и ще продължи шест дни. Специален гост на откриването ще бъде Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели.. До неделя се очакват повече от 80 премиери на книги, срещи с автори и издатели, литературни дискусии. От три години насам, панаирът посреща и най-новият, вълнуващ литературен форум в България – Софийският международен литературен фестивал. Ще бъде връчена и една от най-престижните награди в книгоиздателския бранш “Златен лъв”.

По традиция един от етажите е посветен на световната литература, където свои книги ще представят издатели от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран. Специалният акцент на тазгодишното издание на литературния фестивал обаче е върху авторите от Иберийския полуостров, което е своеобразно продължение на т.нар. испанска тенденция в културния ни живот тази есен (все още продължава изложбата на Пикасо в “Квадрат 500”, проектът “Еструна” направи уникална испанска гала в зала 1. Очакват се двама от най-четените днес в Испания автори – Маркос Хиралт Торенте, за да представи “Време за живот”, и Лоренсо Силва с криминалния роман „Знакът на меридиана”. Прочутият драматург Жорди Галсеран дори няма нужда от представяне, пиесите му “Дакота”, “Канкун”, “Бурунданга” и “Методът Грьонхолм” се играят с успех на българска сцена. Той ще дава автографи върху томчето “Девет пиеси” и в НДК, и в Сатиричния театър.

И писатели от Македония са поканени на панаира. Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска ще пристигнат за премиерата на българските издания на техните „Салджията от Вардар“ и „Вишнева хроника”. Читателите ще могат да разговарят и с немския писател Петер Ваверцинек (“Безмайчинство”), с унгарците Михай Золтан Над („Копелето на сатаната”) и Ласло Мартон („Принудително освобождение”), с румънеца Чезар-Паул Бадеску (“Младостта на Даниела Наниста” и „Светлина, моя любов”) и др. И много български писатели ще представят най-новите си творби, сред тях са Теодора Димова („Ороци”), Ангел Игов („Кротките”), Георги Борисов („Нищо”), Людмил Станев („Събрано”), Владимир Левчев („Точно време”), Весела Люцканова („Досие на убиец”) и др.

На 11 декември в рамките на панаира ще разберем и кой печели литературната награда „Златен лъв”.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s