Възможен ли е дълготраен мир в Сирия ?

Деми Маринова

Опитът да се постигне споразумение между сирийската опозиция и правителството на Башар Асад и да се приложат хуманитарни мерки, е основен повод за Женевските преговори, които започнаха от 29 януари.  По време на преговорите протичат диспути, а Висшият комитет по преговори търпи упреци от представители на Сирийското правителство, че е поканил група от ислямисти, които имат определен контрол над страната. Комитетът по преговори е получил критика по този повод не само от Дамаск, но и от Москва. Русия не одобрява присъствието на представители на „Джаиш ал Ислам” (Армия на исляма) и „Ахрар аш Шам” (Ислямско движение на свободните хора в Сирия) по време на преговорите. Въпреки това външният министър на Русия Сергей Лавров призова представителя на ООН Стефан де Мистура към търпеливост и балансирано отношение към всеки един от участниците в преговорите. Балансираното отношение на Де Мистура може да бъде постигнато трудно при толкова неотстъпващи и непреклонни в исканията си страни. Сложността на конфликта само се задълбочава от намесата на странични регионални и международни сили. Неговото разрешаване не се очертава да бъде лесно. Но недоволствата по време на преговорите съвсем не се изчерпват със съображенията относно „легитимността” на някои от участващите сили. Ръководителят на сирийската правителствена делегация в Женева от своя страна обвини опозицията, че се стреми да избегне преговорите поради натиск от външни сили.

Все пак преговорите отбелязаха един значителен резултат  – представителят на правителствените сили се срещна с представителя на ООН – Де Мистура.

Въпреки твърденията на световни лидери, че боевете в Сирия са стихнали и че мирът е застлал по-голямата част от бойните полета, в някои от сирийските градове продължават да загиват хора.

Още ден след срещата на Висшия съвет по преговорите с воюващите страни руски въздушни сили са бомбардирали стратегически цели близо до Алепо. Оказва се, че Русия не вижда основание да се прекрати войната в Сирия. Ислямска държава продължава да владее важни градове като Деир ез Зор, Ракка и Хасаки, както и да държи важни стратегически позиции в провинции като Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо, Хама. САЩ и Русия официално са заявили, че бомбардировките над сирийските градове няма да прекъснат, а борбата с Ислямска държава продължава. А на юг – затворени в обсадения сирийски град Мадея сирийци продължават да умират от глад и липса на медицинска помощ. Ирански военни трупи напредват във важни райони от Западната Сирия. За 2015 година режимът на Асад е загубил влияние над територията на страната, същото се е случило и с Ислямска държава, като експерти оценяват загубата на контролирана от нея територия на 12 800 кв. км. Единствено кюрдите отбелязват победи в нарастващия хаос – счита се, че сирийските кюрди са утроили размера си за последаната година. Зоната на техен контрол в момента се простира върху 15 800 кв. км.

Рекациите на световните лидери относно провалените преговори не закъсняха. Френският министър на външните работи – Лоран Фабиюс осъди „бруталната офанзива на сирийския режим” за обсадата на Алепо. Според него мирните преговори за Сирия са се провалили поради вина на Сирийското правителство. Германският външен министър Франк- Валтер Щайнмайер също не е оптимист относно бъдещето на Сирия. Той  обвини правителството на Асад и нежеланието му да разреши хуманитарната криза. Към критикуващите режима на Асад е и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който посочи нестихващата военна офанзива в режима на Асад като причина за провал на мирните преговори. Според  представителя на опозицията Рияд Хиджаб примирие не може да бъде достигнато докато Башар Асад е още на власт. Рекациите на световните лидери са разностранни, което е още един показател за трудността да се избегнат по-нататъчни размирици на територията на Сирия. Ако силите, замесени в конфликта, са тръгнали по пътя на примирие, очевидно то ще бъде постигнато трудно.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s