Хиляди испанци протестират срещу военно ангажиране на страната си

Деми Маринова                                                                                      

Хиляди испанци са излезли на 28 ноември, събота, в Мадрид за да протестират срещу ангажирането на страната си във войната срещу Ислямска държава. Според тях терористичната група, отговорна за атаките в Париж от 13 ноември, не може да бъде победена с бомби.

Хиляди испанци са протестирали събота на 28 ноември в Мадрид срещу бомбардировките над укрепленията на Ислямска държава в Сирия. С говорители и плакати демонстрантите са протестирали под мотото „Не в наше име” срещу тероризма, ислямофобията и  войната. Няколко леви партии, ислямски организации, както и ляво политически ориентираните кметове на Мадрид и Барселона са подкрепили протеста.

Тереза Родригес, политик от лявата партия „Подемос”, обяснява, че ограничаването на гражданските свободи и бомбардировките над сирийски градове, от които страда също цивилното сирийско  население, са действия, които не могат да бъдат решение на проблема.

Към протеста се присъединяват предприемачи, артисти, писатели, както и представители на защитни организации за жертвите на тероризъм.

Испания е от страните, които имат болезнена история с тероризма. На 11 март 2004 година терористи са извършили няколко атентата над обществения транспорт в Мадрид. При удара 192 човека са загубили живота си, а над 1400 са били тежко ранени. Ударите са били отмъщение за участието на Испания във войната в Ирак. Сега пред испанската общественост стои въпроса за евентуална подкрепа към френската кампания.

Дали Испания ще подкрепи активно Франция в бомбардировките срещу бастионите на групировката  Ислямска държава или ще намери друг начин, по който да помогне на Франция, ще се реши едва след парламентарните избори на 20 декември.

В четвъртък множество партии са встъпили в анти-терористичен пакт по покана на президента Мариано Раджой. Пактът е сключен между партията на Раджой и социалистическия лидер на опозиционната партия – Педро Санчес. Повод за създаването на пакта е атаката над френското издание „Шарли Ебдо”. Сред мерките, предвидени от пакта, са по-строги наказания за терористи, за финансиране на терористични клетки, както и за разпространяване на материали, подбуждащи към тероризъм.

Източник : KNA (Katolischer Nachrichtungs Agentur)

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s